Alcoolul la volan este foarte periculos pentru ca multi oameni nu constientizeaza, consecintele legale si pericolele la care se expun, atat pe ei, dar si pe cei din jurul lor, atunci cand consuma alcool si apoi se urca la volan. Consumul de alcool in astfel de circumstante a devenit un obicei riscant tot mai des intalnit in randul oamenilor, cu precadere al tinerilor. Din nefericire, in fiecare an nenumarate pierderi de vieti omenesti si importante pagube materiale sunt cauzate de acest fenomen negativ.

Care sunt urmarile legale asociate consumului de alcool la volan si cum va poate ajuta un avocat specializat in domeniu?

Conducerea sub influenta bauturilor alcoolice in Romania

Mai inainte de orice, este important sa stiti care sunt limite legale, ce se intampla in cazul in care esti prins cu alcool la volan peste limita legala, pasii procedurali de parcurs si sanctiunile prevazute de normele legislative in domeniu.

Problema incepe in momentul in care v-ati urcat la volan dupa ce ati consumat un pahar sau mai multe de alcool. Este important de mentionat faptul ca, chiar si atunci cand sunteti in stationare, si nu in miscare, se va retine o fapta contraventionala sau infractiune, in functie de gradul de alcoolemie din sange, dupa cum vom detalia in continuare.

Alcoolul la volan: testarea de catre organul de politie

Daca sunteti mai putin norocosi si sunteti trasi pe dreapta, trebuie sa stiti ca in eventualitatea in care vi se va solicita de catre organele de politie sa fiti testati cu aparatul etilotest, aveti obligatia de a va supune “testarii aerului expirat … in vederea stabilirii alcoolemiei …. la solicitarea politistului rutier”, conform art. 38 din OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

In cazul in care alegeti sa nu va conformati obligatiei legale de testare, deveniti subiectul infractiunii reglementate de art. 337 din Noul Cod penal, respectiv “refuzul ori sustragerea conducatorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere … de a se supune prelevarii de mostre biologice necesare in vederea stabilirii alcoolemiei … se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.”

Trebuie precizat ca legislatia din Romania are permisivitate zero atunci cand vine vorba despre consumul de alcool la volan. Orice cantitate de alcool poate afecta abilitatea de a conduce un autoturism, din moment ce bauturile alcoolice afecteaza reactiile, incetinesc reflexele, dimunueaza coordonarea motrica si capacitatea de apreciere a pericolelor. In consecinta, consumul de alcool este considerat un comportament riscant ce trebuie eliminat.

Alcoolul la volan: testarea la Institutul de Medicina Legala

Astfel, daca in urma testarii aparatul etilotest de tip Drager indica o alcoolemie de pana la 0,40 ml/l alcool pur in aerul expirat, atunci veti fi sanctionat cu o amenda si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce un autovehicul pe drumurile publice pentru o perioada de 90 de zile, aceasta fapta fiind considerata o contraventie.

Daca insa aparatul va indica o valoare mai mare de 0,40 ml/l alcool pur in aerul expirat, atunci fapta devine infractiune si va fi pedepsita conform art. 336 Noul Cod Penal “conducerea pe drumurile publice a unui vehicul … de catre o persoana care, la momentul prelevarii mostrelor biologice, are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amenda.” In cazul in care soferul este condamnat pentru comiterea infractiunii, permisul de conducere i se anuleaza.

De asemenea, in situatia in care aparatul etilotest indica valoarea de 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat, politistul rutier va poate solicita recoltarea de probe biologice, iar dvs. veti fi obligat sa dati curs acestei solicitari, scop in care puteti fi condus la Institutul de Medicina Legala.

Alcoolul la volan: refuzul recoltarii probelor

In cazul in care refuzati prelevarea probelor sau testarea aerului respirat, riscati o pedeapsa cu inchisoarea de la 1 la 5 ani. In consecinta, veti putea fi sanctionat pentru savarsirea in concurs a doua infractiuni, aceea de conducere sub influenta alcoolului si aceea de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice.

Cantitatea de alcool la volan consumata de o persoana se masoara prin alcoolemie. Aceasta reprezinta cantitatea de alcool in sange si se exprima in grame de alcool per litru de sange, masurandu-se in respiratie, in probele de sange sau de urina. Trebuie mentionat faptul ca o cantitatea de 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat este egala cu valoarea de 0,80 g/l alcool pur in sange.

Totusi, concentratia de alcool se raporteaza la momentul opririi in trafic si nu la momentul prelevarii de mostre biologice.

Conducerea unui autoturism sub influenta alcoolului chiar daca motorul nu a fost pornit

Pentru retinerea infractiunii de conducere a unui autovehicul sub influenta alcoolului 3 conditii trebuie indeplinite, respectiv: alcoolemie de minim 0,80 g/l alcool pur in sange, constatarea acestei valori de Institutul de Medicina Legala si circulatia pe drumurile publice a persoanei care se afla sub influenta bauturilor alcoolice.

Cu toate acestea, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stauat prin Decizia nr. 6/2019 ca “actiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevazuta de art. 336 din Noul Cod penal, nu presupune in mod necesar punerea in miscare a vehiculului prin actionarea sistemelor de autopropulsie”, pe cale de consecinta, infractiunea putand fi retinuta chiar si atunci cand motorul autoturismului respectiv, nu a fost pornit, iar dvs. va aflati in masina.

O alta decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, respectiv Decizia 14/2020, stabileste ca cei care isi incredinteaza masinile pentru a fi conduse pe drumurile publice unor persoane care au consumat alcool vor raspunde penal, daca cele din urma se dovedesc a avea o valoare de peste 0,80 g/l de alcool pur in sange. In aceasta ipoteza, un factor important pentru retinerea infractiunii este ca, cel care incredinteaza masina sa cunoasca dinainte ca cel caruia o incredinteaza si urmeaza a conduce, a consumat alcool.

Alcoolul la volan: contraventie vs. infractiune

Rezumand cele de mai sus, este important de retinut ca diferenta dintre o simpla contraventie, sanctionata cu suspendarea permisului si infractiunea de circulatie pe drumurile publice sub influenta bauturilor alcoolice, pedepsita cu inchisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amenda – alcool la volan, o face cantitatea de alcool pur din sange.

Cu toate acestea, circumstantele producerii faptei sau circumstantele personale ale fiecaruia sunt cele in functie de care organele abilitate vor stabili si impune sanctiunile necesare. In acest sens, cu sprijinul si indrumarea colegilor nostri cu experienta in acest domeniu, va putem ajuta sa obtineti o sanctiune sau o pedeapsa cat mai usoara, care sa indeplineasca in aceeasi masura scopul impunerii acesteia, respectiv acela de preventie sau reeducare.

Astfel, de exemplu, in cazul unei simple contraventii, avocatii nostri pot formula o contestatie impotriva procesului – verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, timp in care dvs. va puteti pastra permisul de conducere.

Sentinte alcool la volan: obtinerea unei decizii cat mai favorabile

In cazul savarsirii unei infractiuni lucrurile se complica un pic, in sensul ca vor trebui parcurse fazele procesului penal. Totusi, in acest timp exista posibilitatea de a pastra dreptul de a conduce pe perioada procesului penal, iar solutiile preconizate sunt: amenda, amanarea de aplicare a pedepsei sau suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.

Pentru orice intrebari sau clarificari legate de acest subiect, va stam la dispozitie.