ErrorException Message: Argument 2 passed to WP_Translation_Controller::load_file() must be of the type string, null given, called in /home/gvnro/vladiancu.com/wp-includes/l10n.php on line 838
https://vladiancu.com/wp-content/plugins/dmca-badge/libraries/sidecar/classes/ Despagubiri accidente rutiere | Cabinetul Individual de Avocat Iancu Vlad-Alexandru Skip to main content Skip to search

Despagubiri accidente rutiere

In urma unui studiu s-a constatat ca parcul auto al Romaniei a crescut la peste 8,2 milioane de autovehicule inca din anul 2018, iar numarul de accidente conform statisticilor politiei romane ar ajunge la peste 8500 de accidente. România ocupa un nefericit loc 1 în Uniunea Europeana la numărul de morţi pe şosele. În tara noastra au decedat 96 de persoane la un milion de locuitori în accidente rutiere în anul 2019, cea mai mare rată din Uniunea Europeană. Astfel, este extrem de important sa cunoastem ce putem face in cazul unui accident rutier, si ce se intampla cu despagubirile in cazul accidentelor rutiere, indiferent daca suntem vinovat sau victima.

Despagubiri accidente rutiere – vatamari corporale

In primul rand, trebuie sa stim faptul ca, accidentele rutiere pot avea ca rezultat un dosar penal sau o simpla actiune civila, dar in ambele situatii se va pune problema unor despagubiri materiale si morale pentru accidente rutiere. Mai mult decat atat, este extrem de important de evidentiat faptul ca, atat faptuitorul accidentului, cat si victima sau rudele acesteia, trebuie sa cunoasca ca, aceste despagubiri, indiferent ca sunt materiale sau morale, urmeaza a fi acoperite de Asigurarea de Raspundere Auto (denumita RCA). Plafonul maxim care poate fi cerut ca daune materiale sau morale a fost stabilit de catre legiuitor, dupa cum urmeaza:

  • 1,22 milioane euro pentru pagube materiale, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate
  • 6,07 milioane euro pentru vatamari corporale si decese, indiferent de numarul victimelor.

Dar ce se intampla in cazul in care autorul faptei ramane neidentificat de politie sau vehiculul condus de acesta nu este acoperit de o asigurare pentru raspundere civila? Legislatia din Romania acopera aceasta situatie prin despagubiri oferite din Fondul de protectie al victimelor strazii.

Despagubiri accidente rutiere: dosar penal sau actiune civila?

In al doilea rand, diferenta dintre un dosar penal si o simpla actiune civila este facuta de catre Codul penal care stabileste ca, exista infractiune in conditiile in care accidentul a avut ca urmare moartea victimei (infractiunea de ucidere din culpa, fapta prevazuta si sanctionata de art. 192 Cod penal) sau care a avut ca urmare vatamarea corporala din culpa, a victimei, insa in conditiile stabilite de art. 196 Cod penal, raportat la art. 193 Cod penal.

Astfel, in cazul vatamarii coporale din culpa, legiuitorul a stabilit faptul ca, exista infractiune in conditiile in care:

  1. fapta a produs leziuni traumatice sau a fost afectata sanatatea unei persoane, iar ca urmare aceasta a avut nevoie de maxim 90 de zile de ingrijiri medicale, iar faptuitorul se afla sub influenta bauturilor alcoolice, a unor substante psihoactive sau desfasura o activitate care prin ea insasi reprezenta o infractiune;
  2. fapta a produs o serie de consecinte, respectiv o infirmitate, leziuni traumatice sau a fost afectata sanatatea unei persoane, iar victima a avut nevoie de minim 90 de zile de ingriji medicale, un prejudiciu estetic grav sau permanent, avortul sau chiar viata victimei a fost pusa in pericol.

Despagubiri accidente rutiere – sub 90 zile de spitalizare pentru victima

In al treilea rand, trebuie mentionat faptul ca numarul de zile ingrijiri medicale este stabilit in cuprinsul certificatului eliberat de catre Institutul National de Medicina Legala, din care trebuie sa rezulte un minim de 90 de zile de ingrijiri medicale, in cazul in care faptuitorul nu se afla sub influenta bauturilor alcoolice, a unor substante psihoactive sau nu desfasura o activitate care prin ea insasi reprezenta o infractiune.

Termen depunere plangere pentru obtinere despagubiri accidente rutiere

In al patrulea rand, trebuie mentionat faptul ca victima sau rudele acesteia (in cazul infractiunii de ucidere din culpa) se poate sau se pot constitui ca parte civila in termen de 3 luni de la data producerii accidentului, cu suma pe care o considera justa, raportat la cheltuielile facute in cazul daunelor materiale sau raportat la suferinta produsa, in cazul daunelor morale.

Stabilirea valorii despagubirii pentru prejudiciul moral este decisa de instanta, dupa diverse criterii de evaluare. Instanta aproximeaza intensitatea prejudiciului psihic al victimei si in ce masura i-au fost afectuata situatia familiala, profesionala si sociala.

In al cincilea rand, asa cum am aratat si mai sus, exista situatii in care, in urma accidentului sa nu fi exista nici una dintre situatiile prezentate pentru a fi intrunite conditiile unei infractiuni, insa exista o vatamare constatata prin certificat medico – legal, caz in care victima se poate totusi adresa instantei de drept civil, in termenul general de prescriptie de 3 ani pentru a putea solicita despagubiri materiale sau morale. In acest caz, noutatea legislativa este ca pentru astfel de dosare nu se achita taxa de timbru, conform art. art. 29, al. (1), lit. i) din OUG 80/2013.

Despagubiri accidente rutiere – Cabinetul Individual de Avocat Iancu Vlad-Alexandru

In final dorim sa aratam faptul ca entiatea noastra este pregatita sa va ajute, indiferent ca aveti calitatea de faptuitor sau victima, respectiv ruda a victimei pentru a putea parcurge procesul, fie el penal sau civil, atat cu pregatirea apararilor necesare cat si a actelor necesare in vederea obtinerii de despagubiri materiale si morale. Obiectivul nostru este sa obtineti despagubirile la nivelul corect, care sa acopere cu adevarat prejudiciul suferit.